Friday, June 24, 2011

Keburukan AIR MASAK Kepada Bayi

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 10:07 AM

keburukan memberi AIR MASAK kepada bayi yg berusia di bawah 6-bulan

Pic credit dr mr google...

Informasi bermanfaat utk di war-warkan kpd mommies. Mungkin masih ramai mommies yg kurang pasti tentang bahaya dan keburukan memberi AIR MASAK kepada bayi yg berusia di bawah 6-bulan. Antara keburukannya adalah:

MERENCATKAN

Amalan memberikan air kpd bayi boleh merencatkan tumbesaran dan akal, mengancam nyawa dan menyebabkan sawan tarik. Tumbesaran bayi akan terencat jika selalu diberi air kerana perutnya yg masih kecil dan belum matang sepatutnya diisi dengan susu ibu yg penuh khasiat dan nutrisi penting utk tumbesaran bayi seawal 6-bulan yg pertama.*Air masak tidak mengandungi ape2 khasiat. Ia adalah semata-mata air KOSONG*

PENCEMARAN

Air boleh menjadi pembawa kuman kerana pencemaran boleh berlaku pada pelbagai peringkat samada dari sumber air itu sendiri atau dari bekas yg digunakan untuk mengisi air. Ini akan mendedahkan bayi kpd cirit-birit.*Susu ibu diberi kpd bayi secara direct dari breast dan tidak ada possibility ianya dicemari DAN susu ibu yg diperah mempunyai anti-bacterial properties dan bakteria tidak akan mudah membiak di dalam susu ibu. CONFIRM selamat untuk bayi!*

MENGHAKIS

Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yg terhasil daripada susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.*Susu ibu build ups protection in baby’s stomach. That’s why bayi yg menyusu badan mempunyai imuniti yg kuat*

JAUNDIS/DEMAM KUNING

Bayi jaundis yg diberikan air masak yg banyak (konon-kononnye untuk meredakan jaundis) boleh merencatkan AKAL bayi tersebut. Untuk bayi yg berusia 5-minggu ke bawah, jika diberikan air masak yg banyak akan menyebabkan kandungan garam di dalam badannya cair. Apabila kandungan garam di dalam badan cair, suhu badan akan menjadi rendah dan ini akan mengakibatkan bayi kembung atau sawan tarik.*Ramai yg bagi petua kat saya semasa preggy dulu, kalau nak avoid anak kena jaundis, bagi baby minum air masak banyak2. Teori ini adalah SALAH sama sekali.

**********Ubat jaundis ada DUA shj –> SUSU IBU & PHOTOTHERAPY! Susukan bayi sekerap mungkin supaya bayi dapat menyingkirkan bilirubin dari tubuhnya melalui najis*

Semoga kita semua menjadi parents yg prihatin! MySpace

Sumber dari : Buku “Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Berkerjaya”



Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

8 comments:

  1. INFO BAGUS NI UTK BAKAL2 IBU...NAK SHARE YE..

    DULU SAYA PUN TAK TAU X BLH BAGI AIR PUTIH KT BABY SBB KALAU IKUT ORG TUA2 DIA SURUH KASI KAN..TP NURSE MARAH,DIA KATA X BLH..

    ReplyDelete
  2. info yg sgt2 berguna utk diaplikasikan

    ReplyDelete
  3. @fieda dpersilakan share... mmg tuk dikongsi. nur mmg dr awal takut nk bg air kosong nie

    ReplyDelete
  4. @zuwaidah harus amik tahu hehehehe tuk kesihatan ank baby kite

    ReplyDelete
  5. salam nur lama x singgah kt sini.. tertarik ngan info ni.. izinkan share. tq

    ReplyDelete
  6. @ikiqzana SALAM GAK... TU LA RINDU KT ZANA SEKELUARGA... BO JE MMG TUK D SHARE

    ReplyDelete
  7. wahhh...very informative...nasib baek x bagi kt anak dulu...tp tulah, dh msuk 9m+ ni anak sri cam dh susah la plak nk train minum air masak...minum takat 2 sudu besar je sehari...anyway, mohon share ye... ^_^

    ReplyDelete
  8. @momma sufi mmg tuk di share hehehe.. ank nur dh 3 thn minum air masak jarang sekali huhuhuhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

NurShahFamily Designed by SE