Friday, September 30, 2011

sapa tahu nak order ngan sape??????

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 12:00 PM 0 comments

pic kredit dr google...

Assalamualaikum semua....
lama rasanye tak update blog nie... sgt2 la bz.... sejak stok tikar evamatik masuk nie... banyak la permintaan... alhamdulillah sambutan pun sgt2 baik...

Ok lah nak cite ttg pic diatas.... kek gulung dam ( ye ke nama dia nie...?) yg pasti dh lama sgt carik kek ni... kek yg sedap... krim banyak... kek yg lembut... huhuhuhu ... mana la nak carik... carik kt iks asyik tak de stok je...

kalau kawan2 tahu mana dan tahu sape ade buat kek ni... bagitahu la ye.... rasa kecewa sgt kalau gi iks tu tapi abis....

Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

Thursday, September 29, 2011

Doa wanita itu lebih makbul

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 1:45 PM 2 comments
Assalamualaikum semua...
Marilah kita sama2 memahami istilah wanita sebenar...

Renungan : 19 Keistimewaan Wanita Menurut Hadis

1. Doa wanita itu lebih makbul ...daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , ” Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a.” Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?” Jawab Rasulullah SAW “Suaminya.” ” Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah SAW, “Ibunya.”

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.Lihat seterusnya..
Oleh: Ceciter Ilmu

Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

Thursday, September 22, 2011

Mari Kenali Wanita....

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 12:22 PM 7 comments

Kenali Wanita


a) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan.
b) Air - kedua, keenam, kesepuluh.
c) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas.
d) Angin - keempat, kelapan, keduabelas.


WANITA BERUNSUR TANAH
 
1) Merendah diri,serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban.
2) Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah.
3) Tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
4) Tidak suka membantah atau membangkang
5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sentiasa menjaga kecantikan.

WANITA BERUNSUR AIR
 
1) Menghidupkan hati pasangan dan pemberi semangat.
2) Mengambil berat
3) Hatinya bersih dan boleh membahagiakan pasangan
4) Menenangkan pasangan.
5) Sangat romantis
6) Mudah menangis

WANITA BERUNSUR API
 
1) Cintanya sentiasa hangat dan memberahikan
2) Cergas, cepat dlm gerak geri dan tangkas menguruskan rumah tangga.
3) Penasihat yang baik
4) Pandai dan cekap mengurus rumahtangga
5) Pandai menghias diri agar kelihatan cantik selalu
6) Berwaspada selalu

WANITA BERUNSUR ANGIN
 
1) Lemah lembut dan menenangkan
2) Pandai bermain kata dan memujuk rayu
3) Sopan santun dan berbudi pekerti mulia
4) Bijak mewujudkan suasana selesa.
5) Hati yang cepat berubah ubah
 
Umi aleesya unsur Tanah
Aleesya unsur Air

u all?

 
Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

Mencari Anak Hilang.... Mari Sebarkan...

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 11:35 AM 0 comments
Kepada Rakan2 semua, Anak kepada rakan FB saya telah hilang tengahari semalam (14 Sept 2011 --> post dikeluarkan) dihadapan Sek. Keb Subang Bestari. Usaha mencari adik Najmi telah dilakukan sehingga lewat pagi tadi tetapi masih gagal. Laporan polis telah dilakukan dan dia disyaki diculik. Butir2 terakhir adik Najmi adalah seperti berikut:

Nama : Najmi Haqiemi bin Ahmad Salleh (10tahun)
Tinggi : lebih kurang 110cm
Pakaian: Memakai t-shirt sukan berwarna merah berlengan
hitam dgn cetakan 'S.K Subang Bestari, Tuah' dibelakang, berseluar sukan berwarna biru gelap berbelang putih dan berjaket berwarna coklat.
Lain2: Membawa beg sekolah berwarna biru dan hitam, berambut
pendek dan mempunyai tanda parut disebelah kanan kepala.


MOHON DIDOAKAN SEMOGA KANAK-KANAK INI DIJUMPAI DAN MINTA SAMA-SAMA KITA SOLAT HAJAT SEMOGA ORANG YANG MEMBAWANYA TERBUKA HATI UNTUK MENGHANTAR KEMBALI KANAK-KANAK INI KEPADA KELUARGANYA.

Sekiranya rakan2 mempunyai maklumat atau ternampak kanak2 ini, bolehhubungi ibunya di no: 012 2485649 (Zetty) atau bapanya di no: 0196387252
(Salleh).


Mohon disebarkan.

 
Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

Wednesday, September 21, 2011

WANITA UNTUK SUAMI....

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 10:55 AM 4 comments
salam tuk semua....
meh baca cerita nie... sgt bagus dijadikan tauladan hehehehe...

cerita yg menarik, cuba baca ye.... slmat membaca..:)

Bila SUAMI balik rumah.... Dia jadi heran gler halaman umah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut.

waaa... mana isteri ku...

Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.

fuuu.. lega..

“Awak sakit ke?” tanya lelaki itu. “Tak lah”, jawab isterinya ringkas. “Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam. “Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang..

lelaki tu pun berfikir...

Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s Gone”’ aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no o
ne to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth…

hahaha... takde yg nak marah ku...

Tp masuk hari ketige, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmmm’, tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa...


Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pon jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket da makin bertimbun ngan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.

Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar netapa pentingnya seorang wanita bernama isteri… So guys out there.. jgn buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukupker nak bayar gaji dia ..................................................................seumur hidup ???

ingat balik..

And furthermore, kan sama2 kerja carik rezeki, sama jugak lah buat kerja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah la satu hari keja kat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau! Kalaulah aku diberi peluang jadik seorang wanita,… tak rela!!! So to all mums and wives out there, live will be meaningless without You mothers. Uwaaaaaaa!!

SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU..
HARGAI MEREKA!!!!!

Dari ilham seorang lelaki.. “ Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti Pontianak. Seburukburuk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan”

sumber: facebook
Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

Friday, September 16, 2011

Aleesya hilang!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 9:56 AM 7 comments
 salam tuk semua.....
hehehhee gempak tak tajuk n3 kali nie.....
actually aleesya mmg hilang..... hilang dr pandangan mata n pengawasan umi...
aleesya ni jenis suke ketawa tanpa suara so susah nak tahu dia dimana.... yg dia tahu kalau kita jumpe dia tersengeh je....
bawah meja ni pun abg irfan yg jumpe huhuhuhu.....
sejak dh laju maju... bergolek... u turn.... undur ni satu rumah aleesya jelajah....
mehh tgk aleesya bawah meja

dia ingat org tak nampak dia la tu... senyap je...
cam dh nak cantoi nie huhuhuhu
time nie aleesya dh start sengeh2...
abg join sekali la....nak ajak adik keluar la kononnya

borak ape la dua beradik nie.... aleesya dh terkekek2 tawe
ingatkan nak ajak adik keluar ruoenyer join sama main bawah meja... aduhai.... 
anak anak umi nie....
penghibur hati umi yg mmg dh ceria hehehehe
Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

Thursday, September 15, 2011

bola bola bola

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 1:07 PM 2 comments
salam sayang tuk semua....

alhamdulillah mood raya masih lagi terasa... so setiap minggu masih lagi balik kg hehehe.....
anak2 umi mmg suka balik kg... ade geng n luasa tpt bermain hikhikhik...
ank2 umi mmg rapat ngan atok n nenek... kalau cucu tak balik kg atok yg akan dtg bandar hehehehehe...
 manjanyer aleesya ngan atok bah
ucu ecah n ucu jiha.... tili n aleesya.... sesuai sgt la team nie...
abg irfan la yg paling suka balik kg.... padang bola dia besar hahahahaha.... geng main bola pun ade... bergilir2....
mlm siap la... umi kaki penat... sapu minyak.. cepat huhuhuhu....

Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

Wednesday, September 14, 2011

nasib baik free

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 5:31 PM 0 comments
Assalamualaikum semua,

huhuhuhu umi sgt bz sampai tak sempat nak update ape2 pun dlm blog nie.... 
melayan kerenah aleesya yg dh mula merayap satu rumah.... 
abg irfan yg makin tak nak berhenti bermain....
kengkadang ayah balik pening pala tgk umah berantakkan hahahahaha...
apepun ayah tetap ok je hehehehe.... balik keje ilang penat katanyer nampak aleesya yg kejap2 ilang... kejap2 bawah meja... kejap2 dh nak sampai dapur....
abg irfan lak sentiasa setia melayan ayah yg sedang penat hikhikhikhik....

dh lama rasanya tak belanja barang dapur.... lama gak la dapur tak berasap huhuhuhu...
setiap kali gi gaint nusa bestari.. sebelum balik mesti kitaorg port kt sini hehehe....
free je... bo main sampai giant tutup hahahaha... time ni pun semua kedai dh tutup....

aleesya nk naik sendiri... isk isk isk... pandainyer... geram tgk abg irfan main sorang ye...

ni lah gelagat adik beradik.... si abg tak kisah ape pun yg adik dia buat... (sayang adik la katakan )...
Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

Tuesday, September 6, 2011

Suasana Di Pagi Raya

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 12:08 PM 3 comments
Assalamualaikum...
Salam aidilfitri nur sekeluarga ucapkan kepada kawan2 yg masih sudi singgah blog diari ni walaupun umi kepada irfan n aleesya ni sgt2 bz sampai tak menyempat update blog nie...
Nurshahfamily nak mohon ampun & maaf seandai ade cerita2 dlm blog ni menyinggung sesapa  (rasanya tak de hehehe)
semoga u all semua dapat merasakan nikmatnya berhari raya disamping keluarga tersayang...
meh layan pic lak...

Nur Aleesya Qaisara.... ceria di pagi raya buat kali pertama
Setiap tahun mempunyai perbezaannya... thn 2011 keluarga kali ber-4
aleesya sedang bertatih...
tak lupa pic kenangan dipagi raya bersama tok aki
Ampun dan maaf ku pohon dr ayah n ibu mertuaku....
Adik ipar sekeluarga... m shahril & zaiton n baby shuhadah
Ngah sekeluarga.... big happy family
Uda sekeluarga...
   Sebahagian keluarga besar yang beraya di rumah mertua tahun nie...
yg lain giliran mertua masing2 hehehehe....
 
Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

NurShahFamily Designed by SE