Monday, April 18, 2011

Peringatan tuk Blogger: Blogger mesti guna gmail kalau tak kene delete 25 jun 2011

Hasil Nurkilan Nurshahfamily at 11:00 AM

Assalamulaikum semua....

permulaan minggu yg memenatkan ehehehhe... apepun kene gak la laluinya... cam biasa bangun pagi jer on laptop adiah dari suami tersayang pas lahirkan aleesya....

memula update order dr customer... pastu jalan2 ke blog2 yg best hehehe... than terjumpe lak satu info yg sgt penting tuk semua blogger di malaysia... so nak la sharing ngan yg lum tahu...

Nur dapat info ni dr whitey mommy

mekasih to whitey mommy cz kongsi info nie...

dan berikut adalah info daripada Blog Amanz... dan ini pula version English daripada Buzz Blogger. com [Notis Asal] Jika uall sayangkan blog pastikan membaca semua link2 yang nur berikan ya... mereka ada menerangkan dengan lebih lanjut tentang info ini.

Untuk Mengekalkan blog. Pastikan anda mengambil langkah2 dibawah ya...

1. Create akaun gmail
kalau dah ada... boleh terus tukar...tapi kalau belum anda...sila create ya...

2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.

3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan . Ada notis ” To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here”. Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita dibawa memasuki dashboard blog tersebut.

4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )

5. Pergi kat Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.

6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.

**Kalau anda mempunyai lebih daripada satu blog...pastikan anda ulang proses ini ya sehingga semua blog anda menggunakan akaun Google sepenuhnya...

[Tutorial ini Kredit Kepada Whitey Mommy Sepenuhnya... nur olah pada ayat pertama sahaja]

Terima Kasih Yg Sudi Click

www.tips-fb.com

3 comments:

  1. kakyong singgah sini..


    notis yg Engkis tu tak ckp pun depa akan delete sapa yg log in guna a/c yahoo... rasanya tak betul info yg kata akan delete blog yg guna a/c yahoo...

    source asal adalah yg BI tu.. tp source yg BM ni dpt dr mana????!! saja2 mereka cerita kot...


    n3 terbaru kakyong.com
    lagi hadiah GA diterima minggu lepas
    Dirgahayu Tuanku Sultan Azlan Shah

    ReplyDelete
  2. entah la kak yong....
    nur dapat info so sharing je hehehe

    cuma bimbang je blog akan di delete hikhik... penat taip hahahaha.

    apapun tq singgah ye kak yong

    ReplyDelete
  3. hai..nasib baik le saya pakai gmail...tq sbb bagi info ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

NurShahFamily Designed by SE