Tuesday, October 23, 2012

dapat gak makan

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 12:39 PM 4 comments
Alhamdulillah...
apa je yg nak umi makan... dapat makan... tapi yg paling susah dapat adalah
kerang hehehe... cz setiap kali gi pasar... ada yg kecik sagt tp harga dah rm4 sekilo... yg besar tu besar sgt takut liat lak, harga je dh rm7 sekilo ada yg sekilo berapa ketul je huhuhu...
akhirnya dapat gak la yg sedang2 elok... beli 2kg.. ayah makan sikit je... selebihnya umi la yg makan hehehe.. sgt puas hati dpt makan kerang yg sedap walaupun hanya di rebus...
Popia...
umi mmg suke sgt makan popia... tapi tak suka beli so kene la ada selera nk makan baru bo buat... cz sekali buat mesti ada 50 gulung hehehe... dapat la jiran2 merasa popia umi...
Satay Goreng
satay ni mmg kene ada dlm peti ais umi... balik kg amik stok hehehe dr freezer tok abah ipan n aleesya la... bukan apa sekadar persediaan... cz pengalaman irfan n aleesya...
abg irfan... kul 3pagi nak makan satay...
aleesya... ari2 nak makan satay tok abah...
kali ni umi nak makan satay goreng ngan nasi panas je... time lunch hehehe... 
Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

Monday, October 22, 2012

mengidam!!! dah tertunai

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 11:30 AM 0 comments
 Update lagi...
Kali ni umi nak cite pengalaman peknen adik abg irfan & kakak aleesya...
Kali ni lain sikit je... lebih kurang sama je pengalaman time abg n kakak... cuma kali ni umi teringin sgt makan mee laksa johor... laksa johor ni kawan umi yg buatkan... mmg sedap sgt2... pastu umi nak makan mee kari... mee kari ni umi masak sendiri hehehe... sedap gak la hehhe
Laksa Johor
Mee KAri 

Jangan salah ye... ada byk lg yg umi idamkan hehehe...
Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

Saturday, October 20, 2012

N3 ke-2 tuk bulan ni hahaha

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 2:33 PM 0 comments
Alhamdulillah masih diberi kesempatan update blog ni heehe...
sibuk sibuk sibuk.... tu je akan alasannya huhuhu... macam dh tak bo pakai la alasan tu... tapi tak pe... umi akan usahakan update blog ni... tuk ank2 umi baca nanti... 
ari ni umi nak update pic lama nie... 
gelagat ank2 umi time bangun pagi... abg irfan masih bo posing hehehe... aleesya lak ngaruk time ni cz demam nak tumbuh gigi baru... apa2 pun tetap cergas cam biasa kalu time bermain ngan abg...

Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com

Thursday, October 11, 2012

Hikmah dan Pahala Wanita Hamil

Hasil Nurkilan NurShahFamily at 2:55 PM 0 comments
Solat wanita hamil lebih baik dari 80 rakaatsolat wanita tidak hamil

Rasulullah menyebut bahawa dua rakaat solat wanita hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. Ini kerana wanita yang hamil membawa janin di dalam perutnya dimana janin berkenaan turut menyertai ibunya solat, mendengar bacaan-bacaan solat, ikut sujud bersama


Wanita hamil dapat pahala puasa di siang hari dan pahala ibadah di malam hari
Rasulullah mengatakan bahawa wanita yang hamil akan memperolehi pahala puasa di siang jari dan pahala ibadah di malam hari. Ini disebabkan kerana ibu yang hamil bererti membawa amanah Allah kesana-kemari, sehingga wajar apabila ia memperolehi pahala yang besar di sisi Allah.

Pahala wanita bersalin Wanita yang bersalin, kata Rasulullah dapat pahala 70 tahun solat dan puasa serta setap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.


***

Demikian mulianya pahala bersalin sehingga tidak wajar apabila digempar-gempurkan (kempen) menghadkan jumlah kelahiran menerusi program “Perancangan keluarga” sedangkan Rasulullah memerintahkan kita memperbanyak zuriat untuk menguatkan umat ini.

Malah Rasulullah menjanjikan, sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. Wanita yang memberi minum susu badannya kepada anaknya akan mendapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat dan puasa. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2.5 tahun maka malaikat di langit mengkhabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.


Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibdah.
Sumber Facebook
Terima Kasih Yg Sudi Click
www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

NurShahFamily Designed by SE